Onfortuinlijke ruimtereizigers krijgen nieuwe kans

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Rus Aleksej Ovtsjinin en de Amerikaan Nick Hague zullen dan toch naar het Internationaal Ruimtestation ISS kunnen vliegen nadat een mislukte lancering met een Sojoez-draagraket hun aanvankelijke missie zowat twee maanden geleden heeft getorpedeerd, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA bekendgemaakt. Beiden vertrokken op 11 oktober aan boord van de Sojoez MS-10 capsule van op Bajkonoer naar het ISS. Maar er deed zich een storing voor bij het afwerpen van de eerste rakettrap van de Sojoez-FG draagraket. Een veiligheidssysteem zorgde ervoor dat de capsule met haar twee inzittenden veilig kon terugkeren en landen in Kazachstan. Beide ruimtevaarders kwamen er met de spreekwoordelijke schrik vanaf.

Snel luidde het in Moskou dat het duo binnen afzienbare tijd een nieuwe kans zou krijgen.

Die doet zich reeds begin volgend jaar voor. Ovtsjinin, Hague en de Amerikaanse Christina Hammock Koch vertrekken op 28 februari met de Sojoez MS-12 naar de spacemeccano om zich bij de gisteren/maandag aangekomen opvarenden te voegen.

Nog volgens de NASA kwamen specialisten tot de bevinding dat Ovtsjinin en Hague tijdens hun voortijdig afgebroken missie voldoende hoogte hebben bereikt om een ruimtevlucht op hun visitekaartje te kunnen zetten.

bron: Belga