Grote verontwaardiging in Kamercommissie over N-VA-campagne

door
Belga
Leestijd 2 min.

De campagne van de N-VA waarin de partij haar bezwaren tegen het VN-migratiepact toelichtte, zorgde vandaag in de Kamer voor verontwaardiging bij zowel de oppositie als de meerderheid. Enkel Filip Dewinter (Vlaams Belang) toonde zich verheugd.

Patrick Dewael haalde uit naar de N-VA-campagne: "Alle slogans werden vanmorgen door de experten ontkracht. Degene die ze heeft uitgedacht, was zeker niet in de commissie", aldus Dewael. "Van twee zaken één: ofwel onderhandelt men ofwel voert men campagne, maar beide kan niet", ging zijn CD&V-collega Servais Verherstraeten nog een stapje verder. Hij riep op de premier een kans te geven en riep de N-VA op de sociale mediacampagne op te schorten.

De kritiek op de campagne was heel wat sterker vanop de oppositiebanken. "We willen deze haatmachine stoppen", stelde Kristof Calvo (Groen). Voor hem getuigt de campagne van haat en leugens. "De N-VA heeft de vorige weken veel leugens verspreid over dit thema", voegde hij eraan toe. Ook voor Georges Dallemagne (cdH) is de campagne "haatdragend en leugenachtig". DéFI-voorzitter Olivier Maingain vond dat N-VA door "deze Vlaams belang-campagne" de dialoog met eender welke partner onmogelijk maakt. Julie Fernandez-Fernandez (PS) hekelde de overige meerderheidspartijen dat ze nog willen samenwerken met een partij die een Vlaams-Belang-campagne voert. Daarbij moest vooral MR-fractieleider David Clarinval het ontgelden omdat hij niet over de N-VA-campagne sprak. Monica De Coninck (sp.a) was geshockeerd en beschaamd voor een campagne die de "democratie onwaardig is".

N-VA-fractieleider Peter De Roover erkende dat de tonaliteit van de campagne "niet mijn tonaliteit" was. Ze stemt ook niet overeen met de schakeringen in de commissievergadering van dinsdagvoormiddag. Hij wees er ook op dat campagnes op sociale media "simplifiëren" - waarop De Coninck erop wees dat de campagne ook op de website van de partij prijkt. De Roover pleitte ervoor om "de nodige matigheid aan de dag te leggen".

Filip Dewinter (Vlaams Belang) verheugde er zich al op dat België het VN-migratiepact niet zal goedkeuren. Hij feliciteerde de N-VA ook met zijn campagne en wees erop dat één van de affiches een perfecte kopie -inclusief slogan en foto - is van een campagne van het Duitse AfD. "Ik heb het 70-puntenplan neergeschreven; ik had die campagne kunnen uitdenken", gooide hij nog wat zout in de wonde.

bron: Belga