Close vraagt professionalisme van Francken

Close vraagt professionalisme van Francken

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) opgeroepen om blijk te geven van professionalisme in het managen van de migrantenopvang. Volgens Close heeft de Dienst Vreemdelingenzaken de stad gevraagd om te helpen bij de toestroom van mensen aan het Klein Kasteeltje, maar kan die niet tegelijkertijd zorgen voor wat er gebeurt aan het Maximiliaanpark nabij het Noordstation en aan het Klein Kasteeltje.
“De limiet van 50 mensen per dag stelt echt een beheersprobleem, omwille van het aantal mensen dat buiten wacht (volgens Close gaat het om 150 mensen per dag, nvdr). De politie werkt de tekortkomingen in het werk van de staatssecretaris weg. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft ons gevraagd een handje te helpen, maar we kunnen niet tegelijkertijd zorgen voor wat er gebeurt in het verhuisde aanmeldpunt van de Dienst en het Maximiliaanpark”, zei Close.

Sinds gisteren doet het opvangcentrum van het Klein Kasteeltje, aan het Kanaal, dienst als aanmeldpunt voor mensen die een aanvraag tot internationale bescherming in België willen indienen. Daar zijn nu de registratiedienst van de Dienst Vreemdelingenzaken en de dispatching van Fedasil gevestigd. Voordien bevonden die diensten zich nog in de WTC II-toren, tegenover het Maximiliaanpark.

Volgens Fedasil volgen de asielzoekers voortaan een uniform aankomsttraject: registratie van de aanvraag, identificatie, veiligheidsscreening, medisch onderzoek, sociale toelating en aanwijzing van een opvangplaats. Dit traject neemt enkele dagen in beslag. Francken besliste bijna twee weken geleden om nog maximaal 50 asielaanvragen per dag te registreren.

bron: Belga