Brief van Einstein over religie voor bijna 3 miljoen dollar onder de hamer

Brief van Einstein over religie voor bijna 3 miljoen dollar onder de hamer

Een handgeschreven brief van de Duits-Amerikaanse natuurkundige Albert Einstein (1879-1955) is dinsdag in New York voor bijna 2,9 miljoen dollar (ongeveer 2,6 miljoen euro) geveild. Dat is meegedeeld door het veilinghuis Christie’s. In de brief schrijft Einstein zijn visie op het geloof neer. Voor de start van de openbare verkoop, had Christie’s de prijs van het document op ongeveer 1,5 miljoen dollar geschat. Maar de verkoopprijs werd dinsdagavond grondig opgedreven door twee anonieme bellers die vier minuten lang tegen elkaar bleven opbieden. Wie de nieuwe eigenaar van de brief wordt, is niet bekendgemaakt.
In de brief, die Einstein in 1954 schreef aan de filosoof Eric Gutkind, geeft Einstein blijk van een kritische kijk op het geloof. Hij noemt het woord God “een product van menselijke zwakte”. De Bijbel omschrijft hij dan weer als “een verzameling eerbiedwaardige, maar eerder primitieve legendes”.
Voorts heeft hij het ook over zijn worstelingen met zijn Joodse identiteit. Hij geeft aan “graag” tot het Joodse volk te behoren, maar “de zuiver joodse religie is, net alle ander religies, een belichaming van primitief bijgeloof”.
Einstein schreef die brief in een reactie op Gutkinds boek “Choose Life: The Biblical Call to Revolt”, waarin onder meer het jodendom aan bod komt.

bron: Belga