Tom Dumoulin vijfde keer op rij Nederlands Wielrenner van het Jaar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tom Dumoulin (Sunweb) is maandag in Den Bosch voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot Nederlands Wielrenner van het Jaar. De 28-jarige Limburger werd in 2018 tweede in zowel de Giro d'Italia als de Tour de France. In de Giro, de ronde die hij vorig jaar won, moest Dumoulin buigen voor de Brit Chris Froome. In de Tour bleef de Welshman Geraint Thomas Dumoulin voor in het eindklassement. Zijn poging de wereldtitel tijdrijden te prolongeren, slaagde niet. In Innsbruck was de Australiër Rohan Dennis te snel voor Dumoulin, die vier dagen later in de wegrace als vierde finishte.

"Ik vind het een beetje onverwacht, zeker met de concurrentie met Mathieu van der Poel, die alles wint in alle disciplines, en Niki Terpstra die de Ronde van Vlaanderen heeft gewonnen", reageerde Dumoulin. "Het was een topjaar voor het Nederlandse wielrennen, het is mooi om dan als beste renner te worden gekozen."

Dumoulin werd vorig jaar ook gekroond tot Nederlands Sportman van het Jaar. Dat zal deze keer niet gebeuren, want hij behoort niet tot de genomineerden.

Anna van der Breggen werd voor de derde keer, na 2015 en 2016, tot Nederlands Wielrenster van het Jaar verkozen. De 28-jarige renster van Boels-Dolmans werd in september in Innsbruck voor het eerst in haar loopbaan wereldkampioene op de weg. In het voorjaar had ze al een serie grote wedstrijden gewonnen, waaronder de Ronde van Vlaanderen, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Van der Breggen is wel genomineerd voor de titel Sportvrouw van het Jaar.

.

bron: Belga