Limburgse provincieraad installeert Zweeds bestuur

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Limburg is vandaag een nieuwe, afgeslankte provincieraad geïnstalleerd. CD&V en Open Vld ruilden sp.a in voor N-VA om het nieuwe provinciebestuur te vormen. De provincieraad wordt afgeslankt van 63 raadsleden naar 31 leden, terwijl ook het aantal gedeputeerden van 6 naar 4 daalt. CD&V, N-VA en Open Vld bereikten na de verkiezingen al snel een akkoord over het provinciebestuur. Naast de voorzitter van de provincieraad heeft N-VA recht op 1 gedeputeerde. CD&V en Open Vld leveren respectievelijk 2 en 1 gedeputeerde.

Voor CD&V wordt Inge Moors eerste gedeputeerde, maar ook de huidige Hasseltse schepen Tom Vandeput krijgt een zitje in de deputatie. Igor Philtjens (Open Vld) krijgt net zoals Moors een verlengd verblijf in de deputatie. Bert Lambrechts - ook een Hasselaar - wordt gedeputeerde voor N-VA. Bovendien levert N-VA met Huub Broers, burgemeester van Voeren, de voorzitter van de provincieraad.

Ondanks een mogelijk voorakkoord tussen de drie traditionele partijen, ligt sp.a uit de Limburgse meerderheid. De partij levert met Herman Reynders wel nog de provinciegouverneur. N-VA maakte nochtans voor de verkiezingen al duidelijk dat de partij het provinciale bestuursniveau wil afbouwen. Daarvoor was er echter weinig animo bij de andere partijen, vooral omdat het provinciale niveau in Limburg nog veel belang heeft.

bron: Belga