Leider sociaaldemocraten krijgt meer tijd om regering te vormen in Zweden

Bijna drie maanden na de verkiezingen is in Zweden nog steeds geen nieuwe regering op de been gebracht. Stefan Löfven, de vorige premier en leider van de sociaaldemocraten, krijgt wat meer tijd om een poging te ondernemen. Dat maakte de parlementsvoorzitter zondag bekend. Aanvankelijk zou parlementsvoorzitter Andreas Norlen Löfven maandag formeel zou voorstellen aan het parlement als premier. Daarop zou een vertrouwensstemming volgen. Om effectief aan de slag te kunnen gaan, moet Löfven vermijden dat een meerderheid in het parlement tegen zijn aanstelling stemt.
Maar Löfven zegt meer tijd nodig te hebben. De nominatie is daarom vooruitgeschoven naar maandag. Eind september verloor Löfven al eens een vertrouwensstemming en de daaropvolgende poging van de conservatieve leider Ulf Kristersson om een rechtse regering in het zadel te brengen, mislukte eveneens. Toen ook Annie Loof van de kleinere Centrumpartij de handdoek gooide, kwam Löfven weer aan zet.
De regeringsvorming zit geblokkeerd omdat noch het rood-groene blok, noch de centrumrechtse alliantie een meerderheid heeft in het parlement. De twee blokken zijn bijna even groot en de extreemrechtse partij Zweden Democraten wist 62 van de 349 zetels te veroveren. Een samenwerking met die partij, ook onder de vorm van gedoogsteun, lijkt uitgesloten. Een coalitie met partijen uit beide traditionele blokken is dan weer ongebruikelijk.

Bron: Belga