Koning stuurt kat naar heropening AfricaMuseum

door
Belga
Leestijd 1 min.

Koning Filip zal de heropening van het AfricaMuseum, volgende zaterdag, niet bijwonen. Dat schrijft De Standaard en is door een goede bron aan Belga bevestigd. Volgens de krant is het werk aan het museum nog niet helemaal afgerond en is nog niet duidelijk wat wel en niet klaar is. Daarnaast is volgens het paleis nog onduidelijk wie welke toespraak zal geven. De koning wil een bezoek mijden aan een museum waarover het debat nog niet is beëindigd. "Het is wel een prachtig museum", klinkt het op het paleis. "Misschien zal de koning het later wel eens bezoeken."

Het museum werd eind 19e eeuw gebouwd ter meerdere eer en glorie van Leopold II, maar heeft een gedaanteverandering ondergaan die zaterdag voor het eerst wordt getoond. Het nieuwe museum, dat AfricaMuseum heet, kijkt met een veel kritischere blik naar dat koloniale verleden en heeft ook meer oog voor de donkere kant ervan.

De koning zou bij de opening geconfronteerd kunnen worden met kritiek op zijn voorganger Leopold II - niet alleen in het museum, maar mogelijk ook in de toespraken. De afgelopen weken werd al duidelijk dat op het paleis getwijfeld werd over een bezoek aan Tervuren.

Geen van de woordvoerders van het paleis was vanavond bereikbaar voor verdere toelichting.

bron: Belga