Komst Bannon en Le Pen naar Vlaams Parlement doet wat wenkbrauwen fronsen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dat Marine Le Pen en Steve Bannon zaterdag naar het Vlaams Parlement afzakken voor een meeting van het Vlaams Belang over het VN-migratiepact, doet links en rechts wat wenkbrauwen fronsen. "Dat het Vlaams Belang een platform organiseert voor zo'n ranzige praat, zegt veel over Van Grieken en zijn partij", zegt sp.a-fractieleider Jors Vandenbroucke. Steve Bannon, voormalig campagneleider van de Amerikaanse president Trump, is de topnaam die Vlaams Belang wist te strikken voor de spoedmeeting tegen het VN-migratiepact zaterdag in het Vlaams Parlement, twee dagen voor de top in Marrakesh. Ook de Française Marine Le Pen, voorzitster van Rassemblement National (het vroegere FN), tekent present.

Van Grieken zou van parlementsvoorzitter Jan Peumans de toestemming gekregen hebben om zijn spoedmeeting in één van de zalen van het Vlaams Parlement te houden. De komst van Le Pen en Bannon zorgt hier en daar voor gefronste wenkbrauwen. "Steve Bannon is de man die vindt dat het predikaat van racist of xenofoob als een 'ereteken' gedragen moet worden. Dat het VB een platform organiseert voor zo'n ranzige praat, zegt veel over Van Grieken en zijn partij", zegt sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke.

Ook Groen-fractieleider Björn Rzoska "gruwelt" naar eigen zeggen van de ideeën van Le Pen en Bannon, maar vindt wel dat die moeten kunnen uitgesproken worden. "Ik ben een democraat en ik zal ervoor blijven ijveren dat ze ook uitgesproken kunnen worden, zelfs al word ik er ongemakkelijk van", aldus Rzoska.

bron: Belga