“Geloof in de kracht van de premier”

Geloof in de kracht van de premier

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten denkt dat premier Charles Michel een oplossing kan vinden om de onenigheid over het VN-migratiepact in zijn regering te ontmijnen. “Ik geloof in de kracht van de premier”, zei Rutten vandaag in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Zelf blijft ze achter het migratiepact staan, al is er volgens haar wel nood aan een bijkomende verklaring. Net als CD&V-voorzitter Wouter Beke wil Rutten vervroegde verkiezingen vermijden. “Daar heeft niemand een boodschap aan”, aldus Rutten. Slaagt premier Michel erin om de brand binnen zijn regering over het VN-migratiepact te blussen? Als dat de komende uren en dagen niet lukt, is een val van zijn regering niet uitgesloten. Afgelopen weekend raakte bekend dat Michel, na overleg met zijn Europese collega’s, een voorstel op tafel zal leggen om uit de impasse te geraken.

Net als CD&V-voorzitter Wouter Beke wil Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten een val van de regering en vervroegde verkiezingen vermijden. “Daar heeft niemand een boodschap aan. De mensen zijn in oktober al moeten gaan stemmen en moeten in mei opnieuw gaan stemmen. Hoe gek zou het dan niet zijn om nog eens naar vervroegde verkiezingen te gaan? “, aldus Rutten. Daarom is ze ook tevreden dat N-VA afgelopen weekend heeft laten verstaan dat ze ook niet aanstuurt op de val van de regering. “We hebben goede dingen kunnen doen. Dan zou het jammer zijn als je net voor de meet struikelt.”Rutten gelooft dat premier Michel een oplossing uit de brand kan slepen. Op de steun van Open Vld kan hij alvast rekenen, benadrukt Rutten. Open Vld vindt ook dat ons land zich achter het migratiepact moet scharen. Volgens Rutten gaat het om een “eerste stap” in de richting van de noodzakelijke samenwerking op het vlak van migratie. Dat N-VA vragen en bezwaren heeft bij de tekst, kan Rutten begrijpen. “Ik heb daar zeker begrip voor. Als dat leeft bij de bevolking, moet je luisteren”, klinkt het. Daarom is het volgens Open Vld nodig een verklaring aan de tekst te laten toevoegen. Zo kunnen eventuele misinterpretaties, bijvoorbeeld over gezinshereniging, vermeden worden.

Tegelijk is het volgens Rutten moeilijk denkbaar dat Michel volgende week niet op het vliegtuig richting Marrakesh zou stappen. “Als er een partij is die zegt dat de premier niet mag gaan, dan zet je die toch in zijn blootje”, aldus Rutten.

bron: Belga