Belgisch-Nederlands-Duitse trein loopt vertraging op

Belgisch-Nederlands-Duitse trein loopt vertraging op
Belgisch-Nederlands-Duitse trein loopt vertraging op

De internationale treinverbinding tussen het Belgische Luik, het Nederlandse Maastricht en Heerlen en het Duitse Aken gaat niet zoals gepland op 9 december van start. Nog niet alle testen voor aansluiting op de Duitse rails zijn afgerond, laat het Nederlandse vervoerbedrijf Arriva vandaag weten. België geeft ook nog geen toestemming omdat het nieuwe materieel niet is uitgerust met het allernieuwste veiligheidssysteem. Het openbaarvervoerbedrijf heeft acht nieuwe treinen besteld die op de ‘Drielandenlijn’ tussen Luik en Aken via Maastricht en Heerlen worden ingezet. Vandaag werd duidelijk dat de toelatingsprocedure voor Duitsland niet tijdig kan worden afgerond. Maar eerder keurde België het nieuwe materieel al af, omdat dit niet is uitgerust met het allernieuwste veiligheidssysteem. Arriva liet eerder al weten verbaasd over deze eis te zijn, omdat de treinen van Arriva hetzelfde veiligheidssysteem hebben als de huidige Belgische treinen.

De Belgische overheid zei eerder ook al een drielandenlijn onverminderd te blijven steunen, maar dat veiligheid op het spoor de absolute prioriteit blijft. En het materieel voor de nieuwe drielandentrein voldoet niet, omdat het Europese veiligheidssysteem ETCS niet geïnstalleerd is.

Het European Train Control System (ETCS) is een automatisch treincontrolesysteem dat functioneert met behulp van bakens in het spoor en een informaticasysteem in de stuurcabine van de trein. Zowel de spoorinfrastructuur als de trein zelf moeten dus uitgerust zijn met het systeem, en dat laatste zou niet het geval zijn.

In België moet het treincontrolesysteem verplicht geïnstalleerd zijn op nieuw rollend materieel. De Belgische wetgeving is gestoeld op Europese reglementering, stelden federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) en de minister bevoegd voor de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit op het Spoor Denis Ducarme (MR) eerder al.

Vanaf 9 december zal Arriva reizigers tussen Heerlen en Aken tijdelijk met bussen gaan vervoeren. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe treinverbinding wel in gebruik wordt genomen.

bron: Belga