Beke over VN-migratiepact: “Waar een wil is, is een weg”

Beke over VN-migratiepact: "Waar een wil is

CD&V-voorzitter Wouter Beke wil niet dat de federale regering valt door onenigheid over het VN-migratiepact. “Niemand heeft baat bij vervroegde verkiezingen”, zo zei Beke vandaag in het VRT-radioprogramma De Ochtend. “Waar een wil is, is een weg”, meent Beke. Hij gaat er wel gewoon van uit dat premier Michel op 10 december naar Marrakesh gaat. “Het lijkt me logisch dat men consequent is en gaat.” Slaagt premier Michel erin om de brand binnen zijn regering over het VN-migratiepact te blussen? Als dat de komende uren en dagen niet lukt, is een val van zijn regering niet uitgesloten. Afgelopen weekend raakte bekend dat Michel, na overleg met zijn Europese collega’s, een voorstel op tafel zal leggen om uit de impasse te geraken.

CD&V-voorzitter Wouter Beke hoopt ook dat de premier met een “intelligente oplossing” zal komen. De val van de regering wil Beke absoluut vermijden. “Niemand heeft baat bij vervroegde verkiezingen. Dat zou alleen maar drie maanden chaos betekenen tot de volgende verkiezingen. Dat zou gewoon verloren tijd zijn”, meent de CD&V-voorzitter. “Ik hoop dat de wil aanwezig is om niet af te breken waar we vier jaar aan gewerkt hebben. De mensen maken zich zorgen over het klimaat en hun inkomen. Werkgevers maken zich zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt”, aldus Beke.CD&V blijft het VN-migratiepact steunen. De partij benadrukt onder meer dat de tekst niet bindend is en dat er “geen nieuwe rechten” aan migranten worden toegekend. Als er toch onduidelijkheden en vragen zouden zijn, bijvoorbeeld over het bindende karakter van de tekst, kan ons land net als andere landen een soort verklaring aan de tekst toevoegen, meent Beke.

De CD&V-voorzitter begrijpt niet goed waarom N-VA nu plots zo hard op de rem gaat staan over het migratiepact. “Het is opmerkelijk dat je na twee jaar onderhandelen aan de noodrem trekt en het geweer van schouder wil veranderen”, klinkt het. Daarom zou het volgens Beke “logisch en consequent” zijn als premier Michel volgende week gewoon op het vliegtuig richting Marrakesh stapt.

bron: Belga