G20 Buenos Aires - Trump en Xi voeren handelsoverleg

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping hebben elkaar zaterdagavond meer dan twee uur gesproken, bij een diner op de G20-top in Buenos Aires. De twee trachten een uitweg te vinden in het escalerende handelsconflict tussen beide landen. Eerder dreigde Trump er al mee om in de toekomst àlle Chinese import in de VS te gaan belasten. Zaterdagavond zei de Amerikaanse president "iets te willen bereiken dat zowel goed is voor China als voor de VS". Trump herhaalde ook dat hij een zeer goede persoonlijke band heeft met Xi. De twee landen zijn de grootste economieën ter wereld maar voeren al enkele maanden een bittere handelsstrijd, door elkaars producten steeds meer te gaan belasten. Intussen is al zowat de helft van de Chinese import in de VS -goed voor een bedrag van 250 miljard dollar- getroffen door invoerheffingen tot 10 procent. Peking hoopt op het overleg in Buenos Aires te bekomen dat die invoerheffingen niet verder zouden stijgen tot 25 procent, zoals Trump al mee dreigde.

Xi zei zaterdagavond bij de start van het diner dat beide landen omwille van hun belang een verantwoordelijkheid dragen voor vrede en welvaart in de wereld. Daarvoor moeten we samenwerken, klonk het.

De Chinese president prees in de marge ook de zaterdag overleden president Bush "wegens zijn belangrijke bijdrage aan de Amerikaans-Chinese relaties".

Dat Trump en Xi uiteindelijk meer dan twee uur hebben gepraat, en dus langer dan verwacht, deed waarnemers hopen op een positief resultaat.

bron: Belga