Brandstofprotest – Honderdtal gewonden van wie één in levensgevaar

Zaterdagavond lijkt de kalmte teruggekeerd in Frankrijk, na een woelige dag van protesten door de “gele hesjes”. In het hele land raakten daarbij zo’n 110 mensen gewond, van wie één in levensgevaar is, aldus minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner op de zender BFMTV. Macron roept zijn regering zondagochtend bijeen, de Franse premier Eduoard Philippe vertrekt niet naar de klimaattop in Katowice. President Emmanuel Macron, die zaterdag nog op de G20-top in Buenos Aires was en pas zondag in Parijs landt, veroordeelde het geweld met klem. Agenten en brandweerlui werden aangevallen, wagens en gebouwen in brand gestoken en winkels geplunderd. Daarbij raakten zo’n 17 agenten gewond.
De politie pakte 270 manifestanten op. Het parket is van plan om hard op treden “en onaanvaardbare handelingen niet onbestraft te laten”, waarschuwde de procureur van Parijs, Rémy Heitz.
Premier Philippe heeft zijn bezoek aan de klimaattop in Polen afgezegd en roept de beweging van de gele hesjes op om “opnieuw rond de tafel te zitten”. Het is echter niet uitgesloten, om nieuw geweld te voorkomen, dat de regering beslist om uitzonderlijke maatregelen te treffen, zoals het uitroepen van de noodtoestand, luidde het zaterdagavond. Macron zit zondag samen met zijn kabinet.

Bron: Belga