Grootste Belgische klimaatmars ooit trekt door Brussel

(c) Belga / N. Maeterlinck

“Claim The Climate» is al van bij vertrek de grootste Belgische klimaatmars ooit. Een eerste telling van de politie komt uit op 15.000 deelnemers. Het volk blijft ondertussen toestromen. 

De klimaatmars van Climate Express, de Klimaatcoalitie en BOS+ ging zondag om 13 uur stipt onder luid gejuich van start. Tientallen organisaties zoals Greenpeace, Natuurpunt, 11.11.11, Oxfam, maar ook jeugdbewegingen tonen zich in het gezamenlijke protest voor een beter klimaatbeleid.

De mars is gericht naar de Belgische regeringen. De gemeenschappelijke boodschap is duidelijk: als we nu niet handelen om het klimaat te redden, is het te laat, en er is geen planeet B.

Ludieke acties

Op de route van de mars hebben verschillende organisaties checkpoints opgesteld en klagen ze met ludieke acties het klimaatbeleid aan. Zo zette 11.11.11 met een spelletje schaak de Belgische regering schaakmat en vraagt dat de politieke spelletjes stoppen. Bij Oxfam werden dan weer  Europese staatshoofden en regeringsleiders zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en de Belgische premier Charles Michel met een drietand en een prik in het achterwerk aangemoedigd om een versnelling hoger te schakelen.

Organisatie verwacht 30.000 deelnemers

Volgens de organisatie telde de politie rond 12.30 uur al 15.000 deelnemers, terwijl het volk ondertussen blijft toestromen. De metro’s van de MIVB zitten overvol en in het station Brussel-Noord moesten treinen tegengehouden worden omdat er te veel mensen waren. De organisatie verwacht zeker 30.000 mensen die zullen meestappen en fietsen in de klimaatmars, die eindigt in het Jubelpark. Op het onderstaande plan kunt U de gevolgde route raadplegen.