Belgen in het buitenland - Witsel en Dortmund op cruise control voorbij Freiburg

Op de veertiende speeldag in de Engelse Premier League kwamen zaterdagmiddag twee Belgen in actie. Steven Defour en Burnley verloren tegen Crystal Palace en kunnen op de laatste plaats belanden na deze speeldag. In Huddersfield mocht Laurent Depoitre na rust invallen, maar na een 1-2 nederlaag tegen Brighton blijft ook zijn ploeg aanmodderen in de bodem van het klassement. In de Duitse Bundesliga stond leider Dortmund, met Axel Witsel aan de aftrap, tegenover middenmoter Freiburg. Het werd een vlotte zege tegen een onmondige tegenstander. Dortmund had met meer dan zeventig procent balbezit de match stevig in handen in de eerste helft. Pas vijf minuten voor rust mondde dat uit in een verdiende voorsprong: Dominique Heintz beging een fout in het strafschopgebied, Marco Reus joeg de penalty onhoudbaar voorbij doelman Alexander Schwolow. Twee minuten later trof een vrije trap van Jerome Gondorf de dwarsligger van de Borussen. Vlak na rust pakte Schwolow uit met een knappe redding op een poging van Reus. Hetzelfde spelbeeld kenmerkte de tweede helft: Dortmund controleerde en wachtte op een opening om toe te slaan. In de 79e minuut spatte een knal van Lukasz Piszczek uiteen op de lat, in blessuretijd tikte Paco Alcacer nog de 2-0 binnen na knap combinatiespel. De leider telt voorlopig zeven punten meer dan eerste achtervolger Mönchengladbach, Freiburg blijft in de buik van het klassement aanmodderen.

In Crystal Palace - Burnley stond Steven Defour alweer aan de aftrap bij de bezoekers. Hij zag hoe de thuisploeg na een kwartier op voorsprong kwam via James McArthur. Het was al Crystal Palace wat de klok sloeg. Burnley kwam nauwelijks in het stuk voor en produceerde in 90 minuten geen enkele bal tussen de palen. Op het uur mocht Defour gaan rusten van coach Sean Dyche. Twaalf minuten voor affluiten zag het er nog beroerder uit voor de bezoekers, toen Andros Townsend een kanonschot richting kruising afvuurde: 2-0 was de eindstand. Burnley in vieze papieren, want het kan na deze speeldag alleen op de laatste plaats belanden indien Southampton en Fulham hun wedstrijden winnen.

In Huddersfield sloeg het thuispubliek al na 54 seconden aan het juichen toen doelman Mathew Ryan zwak uitkwam op een hoge bal en Mathias Jorgensen de 1-0 tegen de netten kopte. Het lachen verging de thuisaanhang een half uur later, toen Steve Mounie een rode kaart onder zijn neus geschoven kreeg nadat hij zijn voet op het scheenbeen van Yves Bissouma had gezet. Vlak voor het rustsignaal kon Brighton al profiteren: Shane Duffy kopte de gelijkmaker in doel. In de 49e minuut mocht Laurent Depoitre invallen voor de thuisploeg; hij moest 21 minuten later met lede ogen aanzien hoe Florin Andone de 1-2 tegen de netten kopte. Daar bleef het bij: Huddersfield zakt naar een voorlopige 17e plaats in de stand, vlak boven de gevarenzone. Brighton stijgt naar plaats 11.