Wallonië wil COP26 naar België halen

De Waalse regering gaat voorstellen dat ons land zich kandidaat stelt om de organisatie van de VN-klimaatconferentie COP26 van eind 2020 naar België te halen. De aankondiging vanuit Namen komt er nadat Zwitserland zich uit de race heeft teruggetrokken. De Zwitsers wijzen erop dat het te kort dag is, maar vrezen ook dat hun kansen niet erg groot zijn omwille van het principe “first come, first served”. Italië was het eerste land om zich kandidaat te stellen.

De jaarlijkse klimaatconferenties lokken zowat 20.000 deelnemers op drie weken tijd. Volgens de eerste Zwitserse schattingen kan het kostenplaatje oplopen tot 176 miljoen euro. “We hebben er het volste vertrouwen in dat het federale niveau ons voorstel zal steunen. Het is enkel door ambitie aan de dag te leggen dat we grote dingen kunnen verwezenlijken”, stelde minister Jean-Luc Crucke, die bevoegd is voor Klimaat.

Eerder stelden oppositiepartijen cdH en Ecolo-Groen voor om de conferentie van volgend jaar in Brussel te organiseren, nu Brazilië zijn kandidatuur heeft ingetrokken.

bron: Belga