Vlaamse onderzoekers telen rubber uit paardenbloem

door
Belga
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van het ILVO onderzoeken hoe ze economisch rendabel rubber kunnen produceren in Vlaanderen, op basis van paardenbloemen. In het Oost-Vlaamse De Pinte werd vrijdag een proefveld van 2 hectare geoogst van een Russische variant met economisch potentieel. Rubber is een belangrijke grondstof voor onder meer autobanden en sportschoenen. Maar wereldwijd dreigt een tekort en schommelende internationale marktprijzen voeden de ambitie om lokaal rubber te produceren. Vandaag/vrijdag werd een proefveld van 2 hectare van een russische variant van de paardenbloem geoogst in aanwezigheid van Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). De wortel van de plant bevat ruim 10 procent natuurlijk rubber en 40 procent inuline. Het Nederlandse veredelingsbedrijf KeyGene werkt samen met het ILVO aan een economisch rendabele teelt.

"We werken aan plantmateriaal dat een dikkere penwortel levert én een hoger rubbergehalte", zegt onderzoeker Anker Sørensen van KeyGene. ILVO onderzoekt op zijn beurt de mogelijkheid van een hogere zaaidichtheid. Momenteel haalt ILVO in zijn veldproeven 3,5 ton droge stof aan wortels per hectare, goed voor zowat 300 kg rubber per hectare per jaar.

Via veredeling en verdere teeltoptimalisatie wordt gemikt op een verdrievoudiging. Om economisch rendabel te zijn moet de opbrengst van de rubberpaardenbloem stijgen naar 700 tot 900 kg per hectare per jaar. Uiteindelijk wil Europa tegen 2040 20 procent van zijn binnenlandse vraag naar natuurlijk rubber zelf produceren. Dat komt neer op zo'n 250.000 ton per jaar of 1 procent van de wereldwijde productie.

bron: Belga