Tommelein neemt zitje in Vlaams parlement weer in

Tommelein neemt zitje in Vlaams parlement weer in

Na zijn vertrek uit de Vlaamse regering, zal Bart Tommelein (Open Vld) opnieuw zijn zitje in het Vlaams parlement opnemen. Daardoor moet partijgenote Emmily Talpe plaats ruimen. Zij wordt vanaf januari burgemeester van Ieper. In De Ochtend op Radio 1 bevestigde Tommelein dat hij zijn functie als burgemeester van Oostende zal combineren met een mandaat in het Vlaams parlement. Daar raakte hij bij de vorige Vlaamse stembusslag verkozen, intussen bijna vijf jaar geleden.

De Vlaamse liberaal geeft aan dat hij van plan is een belangrijke rol te blijven spelen binnen de nationale politiek. Hij is ook kandidaat om bij de verkiezingen van mei een West-Vlaamse lijst te trekken. Een nieuwe ministerpost ambieert Tommelein niet.

Door zijn terugkeer naar het Vlaams parlement, moet Talpe opnieuw haar zitje afstaan. De 43-jarige politica had als eerste opvolgster op de West-Vlaamse lijst Tommeleins plaats ingenomen toen hij eerst federaal staatssecretaris was geworden en nadien dus Vlaams viceminister-president.

Het is afwachten wie de plaats van Tommelein binnen de Vlaamse regering zal innemen. Om 11.00 uur geeft partijvoorzitster Gwendolyn Rutten een persconferentie. Mogelijk lanceert ze daar al een nieuwe naam.

bron: Belga