Toezicht op diamantsector krijgt update

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het toezichtsysteem voor de diamantsector wordt aangescherpt. De ministerraad keurde een kb van minister van Economie Kris Peeters (CD&V) goed dat onder meer de registratievoorwaarden voor diamanthandelaars verstrengt. "Een update was nodig om de strijd tegen witwassen nog beter te kunnen voeren en om tegen te gaan dat diamanten zouden gebruikt worden voor de financiering van terrorisme", zegt Peeters. De Belgische diamantsector, met Antwerpen als internationaal handelscentrum, telt 1.600 bedrijven en is goed voor een zakencijfer van 36 miljard euro. Diamant vertegenwoordigt 4 procent van de totale Belgische export en 15 procent van de Belgische export buiten de Europese Unie.

Om witwaspraktijken en diamantsmokkel tegen te gaan, kent ons land een toezichtsysteem, dat regelmatig wordt aangepast. Dat gebeurt nu opnieuw, op basis van een risicoanalyse en van internationale aanbevelingen en verplichtingen. Het toezichtsysteem wordt nu ook expiciet van toepassing op synthetische diamanten. Die worden vaak frauduleus als natuurlijke diamanten verkocht. Het verschil is met het blote oog niet te zien, terwijl er een prijsverschil is van 30 tot 40 procent.

Er komen strengere registratievoorwaarden voor diamanthandelaren. Bovenop de bestaande voorwaarden, zullen zij in de toekomst een bewijs van vakbekwaamheid, een uittreksel uit het strafregister, en een bewijs van deelname aan een anti-witwasopleiding moeten voorleggen. Bovendien zullen diamanthandelaren inzicht moeten geven in hun aandeelhoudersstructuur en in wie de uiteindelijke begunstigden zijn.

De registratievoorwaarden worden periodiek opnieuw gescreend. De registratie van de diamanthandelaar wordt geweigerd wanneer er sprake is van een strafrechtelijke procedure of indien er ernstige twijfels bestaan over zijn betrouwbaarheid. De voorwaarden voor erkende diamantdeskundigen - die de keuring van diamanten uitvoeren - worden herzien. Dat moet de onafhankelijkheid en integriteit van de deskundigen versterken.

bron: Belga