Pro-Russische oppositieleider Montenegro gearresteerd

Pro-Russische oppositieleider Montenegro gearresteerd
Pro-Russische oppositieleider Montenegro gearresteerd

Een van de pro-Russische oppositieleiders van Montenegro, Nebojsa Medojevic, is gearresteerd. Tegen Milan Knezevic, een andere oppositieleider, werd een arrestatiebevel uitgevaardigd. Dat kondigden politie en gerecht vandaag aan. Medojevic (52) en Knezevic (38) behoren tot de pro-Russische coalitie Democratisch Front, die verschillende partijen verenigt die tegen de integratie van Montenegro bij de NAVO zijn.

Nebojsa Medojevic werd in de nacht van donderdag op vrijdag gearresteerd, volgens de politie omdat hij “weigerde te getuigen” voor de rechtbank in een corruptiezaak. Begin 2018 beschuldigde hij op Facebook de speciale aanklager voor Montenegro, Milivoje Katnic, ervan een steekpenning van 100.000 euro te hebben ontvangen. Dat bedrag zou hij, volgens Medojevic, gebruikt hebben om een politicus van regeerpartij DPS uit de gevangenis te houden.

Medojevics celstraf kan tot twee maanden duren. Leden van het Democratisch Front zijn een deel van de nacht in het parlement gebleven, om te protesteren tegen zijn arrestatie, “voor iets dat hij heeft gezegd”.

Na de aankondiging van de arrestatie werd het arrestatiebevel voor Knezevic uitgevaardigd, omdat hij weigerde te getuigen in een andere zaak. Volgens een verklaring van het hooggerechtshof van Podgorica weigerde Knezevic te zeggen wie de rechter was die hij enkele maanden geleden ervan beschuldigde een steekpenning van 10.000 euro te hebben ontvangen in een andere rechtszaak.

Milan Knezevic wordt daarnaast samen met Andrija Mandic, een andere leider van het Democratische Front, berecht op een proces waar ze zich moeten verdedigen tegen beschuldigingen van poging tot staatsgreep. Die zouden ze beraamd hebben in de herfst van 2016. De twee spreken echter van een complot van de politieke machthebbers om de pro-Russische oppositie uit te schakelen. Het vonnis wordt begin 2019 verwacht.

In een rapport van april 2018 zei de Europese Commissie dat de corruptie in het Montenegrijnse rechtssysteem “wijdverspreid was en een reden tot bezorgdheid bleef”. Ze riep ook op om de onafhankelijkheid van het rechtssysteem te versterken.

Montenegro is sinds het voorjaar van 2017 lid van de NAVO, en zou graag tegen 2025 toetreden tot de Europese Unie.

bron: Belga