Peumans uit ongenoegen bij voorzitter Europees Parlement

Peumans uit ongenoegen bij voorzitter Europees Parlement

De voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans, heeft een brief gestuurd naar Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement. In die brief klaagt Peumans erover dat de Vlaamse volksvertegenwoordigers niet als dusdanig uitgenodigd worden voor evenementen en activiteiten van het Europees Parlement. Dat blijkt uit een brief die Belga heeft kunnen inkijken. Ook alle Vlaamse europarlementsleden kregen een kopie van de brief. Waar zit het probleem? Het Europees Parlement vertikt het blijkbaar om de Vlaamse volksvertegenwoordigers rechtstreeks uit te nodigen voor evenementen en activiteiten in het Europees Parlement, ook als het gaat om thema’s rond Vlaamse bevoegdheden. Als er al uitnodigingen passeren, lopen die via de Senaat.

En dat stoot parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) tegen de borst. “Dat leden van het Vlaams Parlement geen toegang krijgen tot het Europees Parlement in hun hoedanigheid als Vlaams parlementslid en dus niet als dusdanig herkend en erkend worden, is een teer punt”, zo staat te lezen in de brief van Peumans aan Tajani.

Peumans wijst erop dat Vlaanderen sinds 1993 bevoegd is voor buitenlands beleid en dat haar vertegenwoordigers ook “internationaal optreden voor alle materies waarvoor zij intern ook bevoegd zijn”. Dat Vlaamse parlementsleden geen rechtstreekse toegang krijgen tot activiteiten in het Europees Parlement noemt Peumans dan ook “vreemd”.

“Ik vraag u als voorzitter van het Vlaams Parlement om de nodige maatregelen te treffen zodat een Vlaams volksvertegenwoordiger, net als een vertegenwoordiger van een nationaal parlement van elke andere EU-lidstaat, in de toekomst volwaardig toegang krijgt tot activiteiten van en in het Europees Parlement en dat in de hoedanigheid van Vlaams parlementslid”, zo besluit de brief van Peumans.

De brief is maandag 26 november verstuurd. Voorlopig is er nog geen antwoord van Tajani.

bron: Belga