Hof van beroep Antwerpen – Antwerps hof van beroep velt arrest over babymoord in Westerlo

Het Antwerpse hof van beroep velt vrijdag zijn arrest over een babymoord in Westerlo. Sofie H. (27) was vier jaar geleden thuis bevallen op het toilet. Ze bleef zes tot twaalf minuten op de wc zitten, terwijl haar dochtertje onder haar stierf. Volgens het openbaar ministerie had ze door opzettelijk niets te doen, haar kind gedood. Er is vijftien jaar cel voor haar gevorderd, dezelfde straf die ze in eerste aanleg had gekregen.
Sofie H. beweerde dat ze op 13 juli 2014 een miskraam had gekregen na een zwangerschap van enkele maanden. Tegen haar vriend had ze gezegd dat uit een echo was gebleken dat de foetus een open rug had en een afwijking aan het hoofd en dat ze medicatie had gekregen om een miskraam op te wekken. Dat bleken allemaal leugens te zijn.
De bevindingen van de wetsdokter toonden aan dat de baby perfect gezond én voldragen was. Het meisje was levend ter wereld gekomen en had zeker zes tot twaalf minuten geademd. Ze was gestorven doordat ze ademhalingsproblemen had gekregen van minutenlang ondersteboven in de toiletpot te liggen. De wetsdokter sloot ook smoring en verdrinking niet uit als mogelijke doodsoorzaken.
Volgens de verdediging had ze de zwangerschap ontkend, omdat ze niet wist wat ze moest doen. Ze zou op de dag van de feiten niet beseft hebben dat ze aan het bevallen was en had nooit bewust het idee gehad om haar baby om te brengen. Haar advocaat vroeg om een herkwalificatie naar onopzettelijke doding.

bron: Belga