G20-top met twee uur vertraging van start gegaan

G20-top met twee uur vertraging van start gegaan
G20-top met twee uur vertraging van start gegaan

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is de G20-top van start te gaan, zij het met twee uur vertraging. De aanwezige leiders poseerden voor een groepsfoto, en namen daarna plaats aan de vergadertafel.
Hoewel de G20 in 1999 in het leven werd geroepen als een forum voor samenwerking en overleg, is de context waarin deze top plaatsvindt er een van grote verdeeldheid.

Kort voor de start van de G20-top hekelde de Russische president Vladimir Poetin nog de “perverse praktijk” van unilaterale sancties en handelsprotectionisme. “Men kan niet aanvaarden dat oneerlijke concurrentie alsmaar meer een eerlijke dialoog op basis van gelijkheid tussen staten vervangt”, zei Poetin tijdens een ontmoeting met de leiders van de Brics-landen (Brazilië, Rusland, China en Zuid-Afrika). “Een perverse praktijk van het gebruik van illegale unilaterale sancties en protectionistische maatregelen verspreidt zich”, aldus Poetin, wiens land sinds 2014 het voorwerp uitmaakt van zware Europese en Amerikaanse economische sancties door de Oekraïense crisis.

De verklaring komt er nadat de Amerikaanse president Donald Trump plotseling een bilaterale ontmoeting met Poetin, in de marge van de top, afzegde. Hij deed dat omdat Rusland drie Oekraïense schepen kaapte en de bemanningsleden ervan gevangennam.

Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders benadrukte nog eens dat de crisis in Oekraïne de reden is van de afgelasting, en niet het onderzoek naar een mogelijke samenspanning tussen Trump en Moskou tijdens de campagne van de vorige Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het onderzoek “ondermijnt jammer genoeg waarschijnlijk wel onze relatie met Rusland”, voegde ze wel toe.

Bron: Belga