Europees-Russische Marssonde is tussenstation voor Amerikaanse Marslander

Europees-Russische Marssonde is tussenstation voor Amerikaanse Marslander

De “orbiter” van het eerste luik van de Europees-Russische missie ExoMars wacht op signalen van de maandag op de Rode Planeet gelande Amerikaanse robot InSight, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA meegedeeld. De “Trace Gas Orbiter” (TGO), die ook met een belangrijke Belgische inbreng (NOMAD) de atmosfeer van Mars bestudeert, beschikt over twee door het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gebouwde radio’s waarmee het tuig signalen van de InSight kan opvangen, om vervolgens data naar de Aarde te sturen.

De TGO vliegt vandaag om 16.20 uur over de InSight en zal aldus de data ophalen die de robot heeft vergaard. Wanneer het Europees-Russische tuig maandagavond in het “zicht” komt van een grondstation in Madrid, gaan die data naar daar. (Amerikaanse sondes rondom Mars spelen ook als tussenstation voor InSight, doorheen diens missie).

Ook de robotjeep van het tweede luik van ExoMars zal na aankomst in 2021 de TGO gebruiken. InSight onderzoekt, met medewerking van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht, in het bijzonder het binnenste van onze buurplaneet.

bron: Belga