De Croo leert in Zuid-Afrika al voetballend over hiv

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) en VN-goodwill ambassadeur Goedele Liekens hebben vrijdag, aan de vooravond van Wereldaidsdag, in de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad een bezoek gebracht aan Grassroot Soccer, een door de Verenigde Naties gesteund project rond de empowerment van vrouwen via voetbal. De Croo en Liekens gingen er in gesprek met jongeren over geweld, genderongelijkheid en de strijd daartegen, en namen deel aan een sportieve workshop rond hiv-preventie. Grassroot Soccer (GRS) gebruikt de kracht van voetbal om kennis bij te brengen, jongeren te inspireren en hen te mobiliseren om gebruik te maken van de beschikbare gezondheidsdiensten en gezond gedrag te vertonen, onder meer op vlak van seksualiteit. Zo wil de organisatie van de jongeren actoren van verandering maken in hun gemeenschap, en de leiders van morgen.
Een van de projecten van Grassroot Soccer is SKILLZ Girls, dat wil helpen om hiv bij meisjes uit te roeien. De besmettingsgraad met hiv bij vrouwen van 15 tot 24 jaar is wereldwijd dubbel zo hoog als bij mannen. In Sub-Sahara-Afrika zijn jonge vrouwen goed voor 31 procent van de nieuwe besmettingen. Daarnaast lopen meisjes door seksueel geweld meer risico op een besmetting en leidt dat geweld tot het vervagen van de normen en het ontbreken van een veilige omgeving. Volgens GRS is 43 procent van de Zuid-Afrikaanse meisjes in de lagere school het slachtoffer van geweld. Door de jonge vrouwen vaardigheden aan te leren waardoor ze steviger in hun schoenen staan, helpt GRS om dat risico op geweld te verminderen.
Vrijdag stelde UNAIDS bovendien een nieuwe samenwerking voor, waarbij jongeren door middel van virtual reality worden aangespoord om zich te laten testen op hiv. Dat past binnen de filosofie van GRS, dat eveneens hiv-tests aanbiedt.
Grassroot Soccer wordt gesteund door UNAIDS, dat jaarlijks een Belgische bijdrage krijgt van 3,75 miljoen euro. “Dit is een perfecte combinatie van de empowerment van vrouwen en meisjes, sport, de promotie van seksuele gezondheid en technologie”, zei De Croo vrijdag. Hij benadrukte hoe technologie enorm stimulerend kan werken indien ze goed wordt ingezet.

bron: Belga