Concept van culturele handelsmissie is “voor herhaling vatbaar”

Concept van culturele handelsmissie is
Concept van culturele handelsmissie is "voor herhaling vatbaar"

De culturele handelsmissie naar China en Japan is afgelopen en de balans is voor Vlaams minister van Cultuur, Sven Gatz, “zeer geslaagd”, want er zijn concrete resultaten. “Het was de allereerste culturele handelsmissie en die is voor herhaling vatbaar,” zegt Gatz tijdens een round-up in Peking. Een mogelijke piste voor een volgende plek waar Vlaamse culturele actoren naartoe kunnen om contacten te leggen en zich te laten inspireren, zou Latijns-Amerika kunnen zijn, suggereert hij. De bedoeling van de trip was de relaties versterken; het gaat dan om contacten verstevigen, maar ook over contracten afsluiten. Zo is er bijvoorbeeld het contract dat nyckelharpaspeler (een viool met klavier) Didier François afsloot op de laatste dag van de zending met een belangrijk Chinees boekingskantoor.

“Er komen concrete zaken naar voren, we zijn tevreden”, benadrukt Sven Gatz op de laatste dag van de culturele handelsmissie, die zaterdag in Tokio begon en vrijdag in Peking eindigde. Hij somt de hoogtepunten op: “Extra vertalingen van onze auteurs naar het Japans zijn op komst. Er is een residentieplek voor onze kunstenaars bijgekomen in Tokio. Een coproductie voor jeugdtheater Vlaanderen-Japan is in de maak. Het project van de Jommekefilm in China staat op stapel. Er is gewerkt aan de samenwerking tussen een Vlaams bedrijf en een Chinees productiehuis rond een Chinese fictiereeks ‘Mr. Right’, waarvan drie afleveringen in Antwerpen zijn opgenomen, en toeristen naar Antwerpen kan lokken, want die reeks wordt door 300 mensen bekeken en door één miljard mensen gestreamd. Chinese en Vlaamse scholen in de Schone Kunsten gaan samenwerken. Daar is vandaag een samenwerkingsakkoord voor ondertekend.” Het gaat om de PXL-MAD School in Hasselt dat een samenwerking opstart met de Centrale Academie voor Schone Kunsten in Peking. “De komende maanden komt er waarschijnlijk nog meer”, voorspelt Gatz nog.

Het was de allereerste culturele handelsmissie volgens een nieuw model. Minister Gatz legt uit wat het verschil is met vroeger: “Iemand van de administratie, al dan niet met een minister, ging ter plaatse op verkenning en daarna konden dan contacten worden gelegd. Nu waren die contacten vooraf voorbereid en worden die ter plaatse uitgediept. Dat is een veel grondigere manier van werken en ik denk dat dit zeker een goed model kan zijn voor de toekomst. Dit is voor herhaling vatbaar. We kunnen dit in eerste instantie ook binnen Europa of binnen bepaalde Europese steden verder uitwerken. Voor een nieuwe culturele handelsmissie, een beslissing weliswaar van de nieuwe Vlaamse minister voor Cultuur, denk ik dat Latijns-Amerika interessant zou kunnen zijn, want daar gebeuren veel interessante dingen in de podiumkunsten,” besluit minister Gatz.

Bron: Belga