Bpost trekt tarieven postzegels fors op

door
Belga
Leestijd 1 min.

Postzegels worden op 1 januari fors duurder. Bpost gaat zoals aangekondigd zijn tarieven variëren volgens de leveringstermijn. Wie zijn brief de volgende werkdag bij de bestemmeling wil krijgen, zal daarvoor 15 procent meer moeten betalen. Bpost herlanceert priorzegels. Die zullen per stuk 1 euro kosten, of 9,7 euro voor een velletje van tien. Alleen met die zegels is vanaf 1 januari de levering de volgende werkdag verzekerd. Het alternatief is een "non prior" zegel van 95 eurocent per stuk of 9,2 euro voor tien. Die is 9,2 procent duurder dan de huidige zegels. Met zo'n postzegel brengt de postbode de brief binnen maximaal drie werkdagen.

Wie nog postzegels in zijn kast heeft liggen, kan die blijven gebruiken. Na 1 januari beschouwt bpost de huidige postzegels wel automatisch als "non prior" en dan is de levering dus niet meer gegarandeerd op de volgende werkdag. De nieuwe postzegels gaan in verkoop vanaf 1 januari via de huidige verkoopkanalen van bpost.

Bpost stelt dat klanten tegenwoordig andere mogelijkheden gebruiken dan een brief om dringende boodschappen over te brengen. Uit een marktonderzoek van het postbedrijf zou blijken dat 94 procent van de particuliere klanten en 92 procent van de professionele klanten openstaan voor een langere leveringstijd, zolang ze de keuze blijven hebben voor een levering op de volgende werkdag.

Bron: Belga