Aankondiging Di Rupo zorgt voor tandengenkars bij PS

door
Belga
Leestijd 1 min.

De aankondiging van Elio Di Rupo gisterenavond op de RTBF, dat hij bij de federale verkiezingen de Kamerlijst voor de PS in Henegouwen trekt, wordt op tandengeknars onthaald binnen zijn partij. Blijkbaar was er over de beslissing geen algemeen akkoord, zo vernam Belga. De voorbije maanden circuleerde het scenario dat Di Rupo zou deelnemen aan de Europese verkiezingen. Maar gisterenavond bevestigde de oud-premier dat hij opkomt voor de Kamer.

Op de zetel van de PS wordt verzekerd dat aan deze aankondiging het nodige overleg is voorafgegaan, in het bijzonder met Paul Magnette, die lange tijd werd opgevoerd als mogelijke lijsttrekker in Henegouwen. Maar verschillende bronnen verklaren dat de aankondiging van Di Rupo toch "een individueel initiatief" was die niet op het partijbureau werd besproken en niet de goedkeuring heeft gekregen van een aantal personaliteiten binnen de PS. "De voorbije uren werd er veel gediscussieerd. De aankondiging valt slecht", luidt het.

Verschillende PS-mandatarissen hadden graag gezien dat Paul Magnette de topfiguur zou worden bij de verkiezingen van 2019. Hij is nog altijd erg populair in de peilingen. Bovendien menen sommigen dat de recente gemeenteraadsverkiezingen hebben aangetoond dat er nood is aan verandering, terwijl Di Rupo al bijna twintig jaar voorzitter is van de PS. Hoewel er nog veel respect is voor de oud-premier, krijgt hij ook kritiek voor enkele maatregelen die hij tijdens de vorige legislatuur nam, meer bepaald rond de werkloosheid. Die zouden het imago van de PS hebben geschaad.

bron: Belga