“We geven niet toe aan deze chantage”

We geven niet toe aan deze chantage

“Het is logisch dat N-VA panikeert, want er is heel duidelijk een meerderheid om het VN-migratiepact te steunen. We geven echt niet toe aan deze chantage.” Dat zegt Kristof Calvo, Kamerfractieleider voor Groen, deze avond. In de Kamercommissie Buitenlandse Zaken liggen twee resoluties van de oppositie op tafel waarin de regering wordt opgeroepen het VN-migratiepact zonder voorbehoud te ondertekenen. Het is zeer de vraag hoe MR, CD&V en Open Vld zich zullen gedragen indien het tot een stemming komt over de resoluties.

Eén van de mogelijkheden is die van een wisselmeerderheid, waarbij de teksten dus groen licht krijgen met steun van een deel van de meerderheid en een deel van de oppositie. Kamerfractieleider voor N-VA Peter De Roover gooide die piste vandaag alvast keihard in de prullenmand. “Dan denk ik dat men het vertrouwen in deze coalitie opzegt. Ik heb de indruk dat men ons dan uit de regering duwt”, stelde hij.

Kristof Calvo is nu dubbel overtuigd om door te zetten met de resoluties. “Een wisselmeerderheid is misschien uitzonderlijk, maar een premier die zijn verklaring bij de VN terugtrekt is even uitzonderlijk”, zegt hij. Groen roept alle Kamerleden op om volgens overtuiging te stemmen. “N-VA verhardt met de minuut, dus het enige mogelijke antwoord is een kordate beslissing.”

Volgens Calvo zijn er informele contacten met de meerderheidspartijen die achter het pact staan, maar daarover wil hij discreet blijven.

bron: Belga