Nieuwe burgerbeweging pleit voor legalisering harddrugs

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een nieuwe burgerbeweging wil zowel soft- als harddrugs uit de criminele sfeer halen en pleit voor een totale legalisering. De beweging Smart On Drugs, opgericht door academici en hulpverleners, organiseert donderdagavond een lanceringsevenement. Daarin zetten ze zich af tegen de War on Drugs die Bart De Wever in Antwerpen voert. De leden willen dat drugs legaal verkocht kunnen worden, gebruikersruimten worden ingericht en hulpverlening voor problematische gebruikers wordt uitgebreid. De huidige wetgeving focust te veel op repressie en schiet op die manier zijn doel voorbij, klinkt de analyse van Smart On Drugs. De beweging is opgericht door academici als professor Criminologie Tom Decorte (UGent) en professor geneeskunde Cathy Matheï (KULeuven) en vertegenwoordigt leden uit de hulpverlenerswereld. Donderdag worden zowat 150 genodigden verwacht voor een kick-offevenement met lezingen en de voorstelling van een manifest.

Smart On Drugs vraagt een parlementaire onderzoekscommissie om te onderzoeken hoe het aanbod van roesmiddelen gelegaliseerd en gereguleerd kan worden, te beginnen met softdrugs als cannabis. Maar ook harddrugs wordt volgens de beweging beter gedecriminaliseerd. "Het onderscheid tussen soft- en harddrugs is arbitrair", klinkt het. "Wij benaderen druggebruik vanuit een gezondheidsperspectief, niet vanuit een juridisch perspectief."

De overheid zou daarbij kwaliteitscontroles uitvoeren om de gezondheid van de gebruiker te beschermen. Smart On Drugs beklemtoont dat het pleidooi voor legalisering van drugs niet betekent dat de beweging 'pro-drugs' is. Maar het huidige verbod op gebruik van bepaalde drugs maakt volgens de beweging efficiënte preventie, informatieverstrekking en schadebeperking onmogelijk.

bron: Belga