Minderbedeelden en daklozen krijgen in Molenbeek onderdak in passiefgebouw

Minderbedeelden en daklozen krijgen in Molenbeek onderdak in passiefgebouw

De organisatie Habitat en Humanisme heeft vandaag in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek een passiefgebouw met zeventien woningen ingehuldigd. De woningen staan vanaf eind 2018 ter beschikking van families in armoede en daklozen die door de vzw Straatverplegers begeleid worden. Het passiefgebouw is opgebouwd uit een houtstructuur en in slechts zestien maanden werd het volledige complex opgetrokken. Het gebouw kwam tot stand dankzij private investeerders en publieke partners als de gemeente Molenbeek en het sociaal immobiliënkantoor Baïta. Het project draait zowel om sociale inclusie als om stadsrenovatie.

Om families in armoede en daklozen te kunnen huisvesten, liggen de huurprijzen laag, maar het financiële rendement van de investeerders blijft wel verzekerd.

“In het gebouw zijn er studio’s, eenkamerappartementen en duplexen met vier kamers die een mooie mix bieden om te beantwoorden aan de noodzaak van woningen. Dat werd ons doorheen de hele werf duidelijk gemaakt door de omwonenden”, zegt Louis de Beauvoir, oprichter van Habitat & Humanisme in België.

Wanneer de nieuwe bewoners eind 2018 in het passiefgebouw intrekken, zullen ze verder begeleid worden door vier verenigingen die hen leren om zich verder te ontwikkelen in de samenleving.

bron: Belga