Jaak Raes: waakzaamheid voor moslimextremisme blijft nog nodig

door
Belga
Leestijd 2 min.

Hoewel IS zijn slagkracht grotendeels kwijt is, blijft waakzaamheid geboden rond moslimextremisme. Dat is de boodschap van Jaak Raes, de administrateur-generaal van de Veiligheid van de Staat, die ook de kern is van het activiteitenverslag 2017-2018 van zijn dienst, dat hij vandaag voorstelde. De problematiek van de vrouwelijke FTF's die naar België willen terugkeren, is een zaak van de regering, voegde hij eraan toe. De laatste tijd heeft Islamitische Staat (IS) zijn militaire slagkracht grotendeels verloren, maar verrassend genoeg heeft dit niet geleid tot een massale terugkeer van Foreign Terrorist Fighters (FTF), stelt de Staatsveiligheid in zijn activiteitenverslag. Raes waarschuwde wel dat de overblijfstelen van IS en van Al Qaida zich kunnen hergroeperen in landen met een minder sterke structuur zoals Libië. Een aantal van de Belgische FTF's kunnen daar aanwezig zijn, aldus de baas van de Staatsveiligheid.

De dienst schat dat er in totaal zo'n 400 Belgische FTF's naar Syrië vertrokken zijn. Daarvan zijn er 130 teruggekeerd, inclusief de daders van de aanslagen in Parijs en ons land, en is ongeveer de helft gesneuveld. Er zouden nog een 150-tal in de regio verblijven.

Raes erkende ook de problematiek van de vrouwelijke FTF's, die in kampen zitten en naar België willen terugkeren. "Hun eventuele terugkeer is een politieke beslissing", aldus Jaak Raes, die erop wees dat er verschillende meningen zijn in een aantal landen. Zo zijn er vrouwen die niet aan de strijd hebben deelgenomen en over de nationaliteit van het land beschikken. Anderen hebben wel degelijk gestreden, zijn geradicaliseerd en hebben mogelijk een opleiding gevolgd; zij kunnen dus niet zomaar teruggehaald worden. Voorts zijn er vrouwen die met terroristische doelstellingen afgereisd zijn en hier berecht willen worden. Raes wees er tenslotte op dat er ook vrouwen zullen zijn die illegaal naar België terugkeren. "De inlichtingendiensten kunnen de regering helpen om een beslissing te nemen", besloot hij.

De baas van de Staatsveiligheid wees nog op een aantal gevaren, waardoor de terroristische dreiging niet meteen zal verdwijnen. Zo waarschuwde de dienst voor de "democratisering van de terreur". De terroristische propaganda wordt steeds meer gedeeld, inclusief de handleidingen voor aanslagen en het aanmaken van materiaal. Er moet dus niet langer gekeken worden naar de 'usual suspects'. Daarnaast blijft het radicalisme in de gevangenissen aanhouden. Voorts blijft het ook uitkijken naar de veroordeelde terroristen die vrij komen.

bron: Belga