Gevangengenomen Oekraïense matrozen naar gevangenis in Moskou overgebracht

Gevangengenomen Oekraïense matrozen naar gevangenis in Moskou overgebracht
Gevangengenomen Oekraïense matrozen naar gevangenis in Moskou overgebracht

De Oekraïense matrozen die zondag werden gevangengenomen bij het incident met Russische kustwachters, zijn deze namiddag overgebracht naar een gevangenis in Moskou, werd vandaag vernomen bij hun advocaten. “Ze worden overgebracht naar de Lefortovo-gevangenis in Moskou”, zei advocaat Djemil Temisjev. “De Oekraïense matrozen werden met het vliegtuig naar Moskou gebracht, ze zijn waarschijnlijk al geland”, zei hun andere advocaat Emine Avamilieva.

Volgens Djemil Temisjev probeerden andere advocaten en hij hun cliënten te zien in het detentiecentrum in Simferopol waar ze werden vastgehouden, maar werden ze niet toegelaten. Het is niet duidelijk of de drie gewonde matrozen die in het ziekenhuis in het stadje Kertsj werden opgenomen, ook naar Moskou werden overgebracht.

Een rechtbank in Simferopol heeft de 24 matrozen die gevangengenomen werden tijdens de confrontatie voor de Krim, in voorlopige hechtenis geplaatst tot 25 januari. Oekraïne noemde de arrestatie gisteren “illegaal” en “barbaars”. Kiev beschouwt de mannen als “krijgsgevangenen”, en roept op tot hun “onmiddellijke” vrijlating.

Zondag hebben Russische kustwachters voor het schiereiland Krim drie Oekraïense oorlogschepen geënterd die de Zee van Azov wilden binnenvaren via de Straat van Kertsj. Het was de eerste openlijke militaire confrontatie tussen Moskou en Kiev sinds de annexatie van het Oekraïense schiereiland door Rusland in 2014, en de start van een gewapend conflict in Oost-Oekraïne in datzelfde jaar, tussen Oekraïense troepen en pro-Russische separatisten.

Bron: Belga