VN-baas waarschuwt voor klimaatramp

door
Belga
Leestijd 1 min.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, heeft gewaarschuwd voor een klimaatramp en heeft de wereldleiders opgeroepen hun verantwoordelijkheid op te nemen. Zondag start in Polen de klimaatconferentie COP24. "We zijn op weg naar een wereld van rampen en onzekerheid door klimaatverstoring", aldus Guterres. De secretaris-generaal zei dat in Katowice gesproken zal worden over problemen met financiering. Hij maande de leiders van G20-landen aan om te helpen klimaatactie te financieren.

"De kosten voor de maatschappij, economie en het milieu van klimaatsveranderingen, doen de kosten van nu actie te ondernemen in het niets verdwijnen", aldus de secretaris-generaal.

In het Poolse Katowice moeten vertegenwoordigers van 197 landen het eens raken over de regels voor de concrete uitvoering van het akkoord van Parijs.

In de Franse hoofdstad nam de wereldgemeenschap zich in 2015 voor om de opwarming van de Aarde te beperken tot 2 graden Celsius in vergelijking met het pre-industriële tijdperk. Een historisch moment, maar bijna drie jaar later is er nog steeds geen overeenstemming over het zogenaamde rulebook.

Op COP24 in Katowice moeten de deelnemende landen het onder meer eens raken over de bijdrages die elk land zal leveren om minder broeikasgassen uit te stoten, over de transparantieregels die de landen moeten volgen bij rapporten over hun nationale inspanningen, en over de financiering van de landen die het meest getroffen worden door klimaatverandering.

bron: Belga