"Theresa May heeft strategie om brexit-akkoord door parlement goedgekeurd te krijgen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse premier Theresa May zou een nieuwe strategie ontwikkeld hebben om de grote tegenstand van haar brexit-akkoord met de EU te omzeilen en de tekst op 11 december toch goedgekeurd te krijgen in het Britse parlement. Volgens het Britse persagentschap Bloomberg wil ze de parlementsleden alsnog amendementen laten indienen, enkel en alleen om te bewijzen dat er voor geen van de alternatieven voor het akkoord een meerderheid bestaat. De tegenstanders van het akkoord dat May met de Europese Unie gesloten heeft over de voorwaarden van het Britse vertrek uit de EU lijken alleen maar in aantal toe te nemen. May zou dan ook beseffen dat ze gedoemd is een eenvoudige voor/tegen-stem te verliezen. De politieke chaos die zou volgen op de afwijzing van het akkoord, zou niet te overzien zijn.

Daarom, hoorde Bloomberg van regeringsbronnen, wil May van tactiek veranderen. Anders dan ze altijd heeft voorgehouden, zou ze nu toch toestaan dat de parlementsleden tijdens hun stemming over het brexit-akkoord amendementen indienen. Die zouden bijvoorbeeld kunnen oproepen tot een tweede referendum of tot een alternatief akkoord met de EU.

Op die manier zou aangetoond kunnen worden dat er voor geen enkel alternatief voor het brexit-akkoord een meerderheid bestaat. Dat zou dan weer zuurstof geven aan het argument van May én de EU dat het voorliggende akkoord "het enige akkoord" is. Het enige overblijvende alternatief zou dan een brexit zonder deal zijn. Uit een studie die vandaag werd vrijgegeven moet alvast blijken dat de economische impact van zo'n ongeordende brexit verwoestend zal zijn.

De verschillende fracties in het Lagerhuis hebben nog niet uitgemaakt hoe de stemming over twee weken precies zal verlopen en of er inderdaad amendementen ingediend zullen mogen worden. Wel staat vast dat het vijf dagen durende debat dat aan de stemming voorafgaat, op dinsdag 4 december aanvangt. De stemming zelf vindt op 11 december plaats en gaat om 20 uur Belgische tijd van start.

bron: Belga