“Maak van Franse zetel in VN-Veiligheidsraad EU-zetel”

Maak van Franse zetel in VN-Veiligheidsraad EU-zetel
Maak van Franse zetel in VN-Veiligheidsraad EU-zetel

Het Franse zitje in de VN-Veiligheidsraad zou omgevormd moeten worden tot een zitje voor de Europese Unie. Dat heeft de Duitse vicekanselier en minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) gezegd tijdens een lezing over de toekomst van Europa. Na de brexit zal Frankrijk de enige EU-lidstaat zijn met permanent lidmaatschap van de Veiligheidsraad. Het is niet de eerste keer dat de Duitsers het idee van een permanente EU-zetel in de Veiligheidsraad lanceren. Maar zelden werd het op zo’n openlijke manier gedaan als vandaag door Scholz.

Vanaf 1 januari zal Duitsland twee jaar lang niet-permanent lid van de Veiligheidsraad zijn. Ook België krijgt dan een zitje. Na de brexit op 29 maart zal Frankrijk echter als enige Europese permanente lid overblijven, naast het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Rusland en China.

“Als we de Europese Unie ernstig willen nemen, zou de EU met één stem moeten spreken in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties”, zei Scholz in Berlijn. “Op middellange termijn zou de zetel van Frankrijk omgevormd kunnen worden tot een EU-zetel.” Als tegenprestatie aan Parijs zou de post van EU-ambassadeur bij de VN permanent aan Frankrijk toegewezen kunnen worden.

Het voorstel van Scholz wordt deels als een manier gezien om de kritiek te ontmijnen dat Duitsland niet openstaat voor meer Europese samenwerking. De Franse president Emmanuel Macron wil graag grote stappen zetten in de uitbouw van de Economische en Monetaire Unie, terwijl Duitsland slechts in muizenstapjes geïnteresseerd lijkt te zijn.

Scholz beseft naar eigen zeggen wel dat er nog heel wat overredingskracht zal nodig zijn om de Fransen van zijn voorstel te overtuigen.

bron: Belga