Britse economie kan klap van 10,7 procent krijgen bij ‘no deal’

Britse economie kan klap van 10
Britse economie kan klap van 10

Een brexit zonder akkoord zal het Britse bruto binnenlands product (bbp) tegen 2034 in het slechtste geval met 10,7 procent verkleinen. Dat blijkt vandaag uit een rapport van de Britse regering. Eerder op de dag had de Britse minister van Financiën Philip Hammond gezegd dat de Britse economie er in alle scenario’s slechter aan toe zal zijn na de brexit. De brexit-deal die premier May met de EU sloot, zou zorgen voor een impact van 3,9 procent op het bbp in de komende vijftien jaar, tegenover een scenario waarbij Groot-Brittannië in de Europese Unie zou blijven. De nieuwe analyse schetst een donker beeld van het worstcasescenario, maar geeft geen details over de economische impact van het akkoord dat de Britse premier May gesloten heeft met de Europese Unie. De Bank of England zal later woensdag zijn analyse publiceren, maar uit het rapport dat nu reeds is vrijgegeven gaat het scenario dat het dichtst aanleunt bij het akkoord uit van een negatieve impact van 3,9 procent.

Als het Britse parlement de deal van May afwijst, dan zal Groot-Brittannië afstevenen op een ongeordende exit uit de Europese Unie, zonder regelgeving voor handel met Europa.

Het kamp van May hoopt dat de bevindingen van het rapport twijfelende politici over de streep zullen trekken om voor haar deal te kiezen.

Het noordoosten van Engeland zou volgens het rapport het zwaarst getroffen worden bij een ‘no deal’. Het terugdringen van immigratie van Europa naar Groot-Brittannië zou de economische impact van elk brexit-scenario verzwaren, klinkt het voorts.

bron: Belga