Babygorilla geboren in Antwerpse Zoo

Babygorilla geboren in Antwerpse Zoo

Zoo Antwerpen heeft er sinds gisteren een piepkleine topattractie bij. In de Mensapenvallei is gorillavrouwtje Mayani bevallen van een baby, die ze weliswaar nog dicht tegen zich aanhoudt maar toch al door het publiek te bewonderen valt. De bevalling was op basis van het vastgestelde paargedrag van Mayani met zilverrugmannetje Matadi voor half december gepland, na 8,5 maanden, maar blijkbaar waren de twee dus al vroeger beginnen paren dan de verzorgers hadden gemerkt. “Wat er achter het hoekje gebeurt als wij niet kijken, weten we natuurlijk niet”, lacht verzorgster Julie.

Voor de 17-jarige Mayani is het de tweede baby en afgaand op haar gedrag lijkt het jong kerngezond te zijn. Ze houdt het volgens de zoo dicht tegen zich aan gedrukt zodat het kan drinken, en zelf eet en beweegt ze volstrekt normaal. De verzorgers laten het kindje voorlopig bij de moeder en hebben dus ook het geslacht nog niet kunnen vaststellen. Voor een naam is het dan ook nog wat vroeg, maar die zal zoals alle dit jaar geboren dieren met een “T” beginnen.

De rest van de gorillagroep heeft volgens de zoo goed gereageerd op de nieuwe telg. De geboorte moet als voorbeeld dienen voor Mambele, het andere kweekvrouwtje in de groep, die nog nooit moeder werd. De zoo neemt deel aan het kweekprogramma van de westelijke laaglandgorilla, waarvan er nog maar 90.000 exemplaren in het wild over zijn.

bron: Belga