Is het wel gezond om met de verwarming aan te slapen?

De winter komt eraan, dus wordt het binnenkort weer bibberen en beven. Dat voel je ook in de slaapkamer, tenzij je de verwarming overuren laat draaien. Maar is dat wel een goed idee?
door
koen.de.nef
Leestijd 2 min.

Niet iedereen houdt van een ijskoude slaapkamer, om vervolgens lekker knus onder de warme dons te kruipen. De oplossing ligt voor de hand: de verwarming 's nachts op laten staan. Maar volgens slaapstoornisdeskundige Ria van Rooij doe je dat beter niet.

Natuurlijke reactie

Als je moe wordt, verhoogt het hormoon melatonine in je lichaam waardoor je lichaamstemperatuur daalt. Je lichaam moet immers afkoelen om de slaap te vatten. Werk je die natuurlijke reactie van je lichaam tegen door de verwarming helemaal open te draaien, dan val je minder gemakkelijk in slaap.

Bovendien is het belangrijk dat de lucht in je slaapkamer vochtig genoeg is. Ook daar helpt een hyperactieve chauffage niet. Droge lucht kan ervoor zorgen dat je je benauwd gaat voelen en gaat hoesten.

Ideale slaaptemperatuur

Het is nu ook niet de bedoeling om een diepvries van je slaapkamer te maken. Volgens Dr. Rachel Salas, neurowetenschapper aan de Johns Hopkins University, is de ideale slaaptemperatuur 18 graden. Is het in de slaapkamer kouder dan dat, dan kan je de verwarming lichtjes aanzetten. Is het er al warm genoeg, dan laat je ze beter af. Zodoende behoudt je lichaam een regelmatig slaapritme.

Mocht je het dan tóch nog te koud hebben, dan kan een warme kruik of een extra deken soelaas bieden. Of lig een beetje dichter tegen je partner aan. Die levende kachel geeft immers standaard 37 graden...