“We moeten luisteren naar protest, maar ook milieuverantwoordelijkheid opnemen”

We moeten luisteren naar protest, maar ook milieuverantwoordelijkheid opnemen
We moeten luisteren naar protest, maar ook milieuverantwoordelijkheid opnemen

“We moeten luisteren naar de protesten die een sociaal alarmsignaal laten horen”, maar “er is ook op milieuvlak een alarmsignaal”, zo heeft de Franse president Emmanuel Macron verklaard in een reactie op het protest van de gele hesjes. Macron gaf vandaag meer uitleg over zijn energiebeleid en kondigde daarbij ook aan dat er in de toekomst sociale correcties mogelijk zijn om de hoge brandstofprijzen te compenseren. Macron wil de brandstoftaksen laten aanpassen aan de prijsschommelingen. Op die manier wil hij tegemoetkomen aan mensen die meer moet de auto moeten rijden. “We moeten werken aan een methode om van die blinde belasting een intelligentere taks te maken.” Het is de bedoeling om vier keer per jaar samen te komen om te bekijken of sociale correcties nodig zijn.

De Franse president verduidelijkte begrip te hebben voor de “gele hesjes”. Hun protestbeweging heeft aanleiding gegeven tot “grote manifestaties en onaanvaardbaar geweld”, verklaarde de president. “Maar ik ga de vandalen niet op dezelfde hoop gooien als de burgers die een signaal willen sturen.”

De actievoerders klagen terecht “sociale en territoriale ongelijkheden” aan, erkende Macron. De verhoging van de brandstofprijzen treft namelijk in de eerste plaats de mensen op het platteland wonen. “Zij die zeggen dat het eigenlijk altijd dezelfde mensen zijn die inspanningen moeten leveren, hebben gelijk”, zegt hij. “Jarenlang hebben we gezegd: als je niet de middelen hebt om in de grote steden te wonen, dan is dat niet erg, installeer je in de rand.” “Verschillende van onze burgers zijn vandaag de eerste slachtoffers” van dat beleid, erkende Macron.

Tegelijkertijd verdedigt hij ook zijn beleid. “We moeten afstappen van fossiele energie”, klinkt het. “Je kan niet op maandag voor het milieu en op dinsdag tegen de verhoging van de brandstofprijzen zijn.” Maar de energietransitie die hij wil doorvoeren mag er “niet tegen elke prijs” komen. “Ik weiger een Frankrijk met twee snelheden te installeren.”

“We moeten dus luisteren naar de protesten die een sociaal alarmsignaal laten horen. Maar we mogen dat niet doen door onze verantwoordelijkheden van vandaag en morgen te ontlopen, want er is ook op milieuvlak een alarmsignaal.”

bron: Belga