Washington vraagt intrekking Kosovaars douanetarief op Servische goederen

Washington vraagt intrekking Kosovaars douanetarief op Servische goederen
Washington vraagt intrekking Kosovaars douanetarief op Servische goederen

De Verenigde Staten manen Kosovo aan om het douanetarief van 100 procent op goederen uit Servië en Bosnië en Herzegovina opnieuw in te trekken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo heeft die boodschap gisteren overgebracht aan de Kosovaarse president Hashim Thaci, die op bezoek was in Washington. Pompeo drong “er bij de autoriteiten van Kosovo op aan de taksen op import uit Servië en Bosnië en Herzegovina te herroepen, en met Servië samen te werken om provocatie te vermijden en de spanningen te doen afnemen”, aldus een persbericht van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “De normalisering van de relaties tussen Kosovo en Servië is de enige manier om het pad vrij te maken naar de toekomstige integratie van beide landen in de Westerse gemeenschap van naties.”

De regering in Kosovo besliste vorige week woensdag om invoerrechten ter hoogte van 100 procent te heffen op koopwaar uit Servië en Bosnië en Herzegovina. De maatregel komt quasi uit op een invoerembargo.

Kosovo, dat vrijwel uitsluitend door Albanezen bewoond wordt, scheurde zich in 2008 van Servië af. Belgrado erkent zijn vroegere provincie niet als een onafhankelijke staat. De relaties tussen beide landen zijn nog verder verslechterd, nu Servië met succes campagne voerde om Kosovo te verhinderen tot de internationale politieorganisatie Interpol toe te treden. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië drukten hun ontgoocheling uit over de Servische inspanningen om Kosovo uit de organisatie te houden.

Pristina reageerde en voerde het douanetarief van 100 procent in. Dat tarief lokte ook kritiek van de Europese Unie uit, want is in overtreding met het Centraal-Europese vrijhandelsakkoord.

Met de Verenigde Staten kant nu ook een van de trouwste en machtigste partners van Kosovo zich tegen het tarief.

bron: Belga