Spanningen Rusland-Oekraine – Oekraïense president Porosjenko waarschuwt voor Russische invasie

De Oekraïense president Petri Porosjenko heeft dinsdag met dramatische woorden voor het gevaar van een Russische invasie in zijn land gewaarschuwd. Hij beschuldigde Moskou ervan zijn militaire aanwezigheid langs de grens te hebben opgevoerd. “Het aantal militaire eenheden langs onze grens is dramatisch gestegen”, “het aantal tanks in (Russische) bases langs onze grens is verdrievoudigd”, zei het Oekraïense staatshoofd in een vraaggesprek met drie Oekraïense televisiestations.
In de Zee van Azov is er een sterke toename van het aantal Russische marineschepen, en er is volgens Porosjenko een hogere militaire aanwezigheid op de Krim, het schiereiland dat vier jaar geleden door Moskou werd geannexeerd.
Sinds 2014 is op de Krim het aantal Russische soldaten verdrievoudigd, het aantal pantsers vervijfvoudigd, de artillerie vertienvoudigd.
Bovendien is het aantal Russische raketwerpers en vliegtuigen nabij de grens met Oekraïne sterk gestegen.
“Ik denk niet dat dit kinderspelletjes zijn. Het land (Oekraïne) hangt een grootscheepse oorlog met de Russische federatie boven het hoofd”, aldus de Oekraïense president.
Hij zag in een en ander ook een verrechtvaardiging voor het uitroepen van de krijgswet in zijn land.
Porosjenko vertelde tevens na het incident van zondag vruchteloos te hebben geprobeerd te bellen met zijn Russische collega Vladimir Poetin.

bron: Belga