Nieuw op 1 december – VRT stopt met uitzendingen via antenne

De VRT biedt vanaf 1 december niet langer zelf haar aanbod aan via de digitale ether, de zogenaamde DVB-T. De omroep nam die beslissing “omdat het mediagebruik volop evolueert”, klonk het bij de aankondiging. “Mensen willen niet alleen lineair kijken maar willen ook kijken waar en wanneer ze willen. Ons online aanbod VRT NU beantwoordt aan deze behoefte, DVB-T niet.” De omroep wees er destijds ook op dat met DVT-T verdergaan “een grote, niet te verantwoorden investering” zou vergen. Het bereik van DVB-T is in Vlaanderen zeer laag. Minder dan 45.000 mensen, of nauwelijks 1 procent van de Vlamingen, maakt hiervan gebruik, bleek uit een bevraging van onderzoeksbureau Ipsos bij 3.000 Vlaamse gezinnen. Norkring, dat de uitzendingen van de VRT via DVB-T doorgeeft via zijn antennes, schat het aantal kijkers hoger in: 80 tot 100.000.
De beslissing werd in mei aangekondigd. De VRT hoopte zo DVB-T-gebruikers de tijd geven naar alternatieven op zoek te gaan.
De middelen die door het stopzetten van DVB-T vrijkomen, zal de VRT naar eigen zeggen efficiënt en toekomstgericht aanwenden.
TV Vlaanderen zendt wel nog altijd uit via de digitale ether, maar dat aanbod is betalend.

bron: Belga