Brexit - EU-Hof buigt zich over brexit, "dreigt meegesleurd te worden in politieke campagne"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kan het Verenigd Koninkrijk eenzijdig beslissen om de brexit stop te zetten en in de Europese Unie te blijven? Dat is de vraag waar de rechters van het Europees Hof van Justitie zich sinds dinsdag over buigen. Volgens de advocaat van de Britse regering moeten de rechters zich onbevoegd verklaren. Hij betoogt dat het Hof "meegesleurd dreigt te worden in de politieke campagne" van de tegenstanders van de brexit die de zaak aanhangig hebben gemaakt. Een achttal Schotse politici wil weten of, behalve een 'deal' of een 'no deal' met betrekking tot de brexit, het VK ook de optie heeft om het hele proces te annuleren en gewoon EU-lid te blijven. De rechtbank in Schotland die de uitspraak zal moeten doen, heeft de vraag doorgespeeld naar het Europees Hof in Luxemburg. Dat hoorde dinsdag de verschillende betrokken partijen.

Volgens Richard Keen, de advocaat van Londen, is de hele zaak zonder voorwerp omdat de Britse overheid helemaal niet de intentie heeft de brexit stop te zetten die door de activering van artikel 50 van het Europees verdrag in gang is gezet. Zonder plotwendingen stapt het VK op 29 maart 2019 uit de EU, exact twee jaar nadat premier Theresa May door het inroepen van artikel 50 aan de EU heeft meegedeeld dat haar land de EU wil verlaten.

Keen argumenteerde in Luxemburg dat de politici die naar de rechter zijn gestapt op zoek zijn naar "politieke munitie" in de aanloop naar de stemming over het brexit-akkoord waarover op 11 december wordt gestemd in het Britse parlement.

Een van de advocaten van de verzoekende partijen zei dat het Britse parlement hoe dan ook het laatste woord heeft en zekerheid moet hebben over het juridisch kader. De Europese instellingen brachten aan dat de kennisgeving opnieuw kan worden ingetrokken, maar alleen maar met de unanieme goedkeuring van de resterende EU-landen.

bron: Belga