“Antisemitisme wijdverspreid in Europa terwijl herinnering aan Holocaust vervaagt”

Antisemitische stereotypes zijn wijdverspreid in Europa, en dat terwijl de herinnering aan de Holocaust beetje bij beetje vervaagt. Dat is een van de conclusies van een onderzoek dat de Amerikaanse nieuwszender CNN uitvoerde in zeven Europese landen. Opmerkelijk: een derde van de Europeanen zegt dat zij ofwel ‘een klein beetje’ ofwel ‘niets’ weten over de Holocaust. Eén op de 20 Europeanen heeft zelfs nog nooit gehoord van de Holocaust. CNN liet opiniepeilingsbureau ComRes in september 7.092 respondenten interviewen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Polen, Hongarije, Zweden en Oostenrijk.
Daaruit blijkt dat meer dan een kwart van de Europeanen vindt dat Joden te veel invloed hebben in het bedrijfsleven en financiële instellingen. In Oostenrijk stijgt dat zelfs tot meer dan 33 procent. Eén op de vijf zegt dat Joden te veel invloed hebben in de media, terwijl een kwart vindt dat ze te veel invloed hebben op oorlogen en conflicten.
Aan de andere kant zegt een derde van de Europeanen dat ze ofwel “een klein beetje” ofwel “niets” weten over de Holocaust. Eén op de 20 Europeanen heeft zelfs nog nooit gehoord van de Holocaust. Opmerkelijk: 40 procent van Duitse jongvolwassenen zegt dat zij weinig of niets weten van de Holocaust, 20 procent van de Franse jongvolwassenen heeft er nog nooit van gehoord.
“De resultaten zijn schokkend, en wijzen erop dat diepgewortelde vooroordelen tegen Joden niet alleen hardnekkig zijn maar ook wijdverspreid”, zegt journaliste Clarissa Ward van CNN, die werkte aan het onderzoek. “Het gebrek aan kennis over de Holocaust is bijzonder verrassend, gegeven het feit dat tienduizenden overlevenden van de Holocaust nog in leven zijn en de Tweede Wereldoorlog minder dan 75 jaar geleden eindigde.”
Kleine “nuance” evenwel: terwijl 10 procent van de Europeanen toegeeft dat ze een negatief beeld heeft van Joden, heeft 16 procent hetzelfde met LGBT+, 36 procent vindt migranten maar niets, 37 procent denkt zo over moslims en 39 procent over Roma.
Clarissa Ward’s onderzoek zal vanaf dinsdag gepresenteerd worden op CNN International.

bron: Belga