Alle grote namen op de afspraak voor Dakar 2019

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 41e Dakar belooft een zeer spannende editie te worden. Zowel bij de motoren, de wagens als de vrachtwagens zijn alle grote namen op de afspraak. 'Monsieur Dakar' Stéphane Peterhansel (MINI John Cooper Buggy) kan zijn veertiende Dakar winnen, maar mag zich aan stevige concurrentie verwachten. Vorig jaar won Matthias Walkner (KTM) bij de motoren. De Oostenrijker krijgt stevige concurrentie van onder meer Toby Price (KTM) en diens teamgenoot Sam Sunderland (KTM), Adrien Van Beveren (Yamaha) en Paulo Gonçalves (Honda).

Carlos Sainz won vorig jaar de tweede Dakar uit zijn carrière. Het Peugeot-team waarmee Sainz toen aan de start kwam, is intussen opgehouden te bestaan. Sainz, Peterhansel en Despres hebben intussen onderdak gevonden bij X-Raid waar ze aan de start komen met de MINI John Cooper Buggy. X-Raid won van 2012 tot en met 2015 al vier jaar op rij met een vierwielaangedreven MINI de Dakar. Met twee zeges van Sainz, dertien van Peterhansel (zes bij de motoren en zeven bij de wagens) en nog eens vijf bij de motoren voor Cyril Despres is X-Raid veruit het meest ervaren team dat aan de start komt. Behalve de buggy's zet X-Raid ook nog eens de vierwielaangedreven MINI John Cooper Works in voor onder meer Jakub Przygonski, bijgestaan door Tom Colsoul en Nani Roma, winnaar bij de wagens in 2014 en in 2004 bij de motoren.

X-Raid mag zich opmaken voor stevige concurrentie van negenvoudig wereldkampioen rally Sébastien Loeb die met een eigen Peugeot 3008 DKR aan de start komt. De Fransman moest vorig jaar opgeven nadat hij in een kuil was gereden en zijn navigator Daniel Elena daarbij een blessure had opgelopen.

De grootste concurrentie komt er van het Belgische Overdrive Racing. Jean-Marc Fortin brengt elf wagens aan de start waarvan drie fabriekswagens voor tweevoudig winnaar Nasser Al-Attiyah, Giniel de Villiers (winnaar 2009) en de snelle Nederlander Ten Brinke, die vorig jaar in de voorlaatste etappe moest opgeven nadat zijn wagen vuur had gevat.

Bij de trucks maakt ex-winnaar Gerard De Rooy (Iveco) na één jaar afwezigheid opnieuw zijn opwachting. Hij mag het opnemen tegen de Kamaz-rijders van onder meer Nikolaev, winnaar van de jongste editie. Team De Rooy brengt behalve hun kopman Gerard De Rooy nog twee trucks aan de start voor Ton Vangenugten (Iveco), met Peter Willemsen aan boord, en de Argentijn Villagra (Iveco).

Bron: Belga