Bijna 150 grienden gestrand in Nieuw-Zeeland

Bijna 150 grienden gestrand in Nieuw-Zeeland
AFP / D. Charlet

Op een afgelegen strand op het Nieuw-Zeelandse Stewarteiland zijn 145 grienden aangespoeld. De helft van de dieren was al dood toen ze gevonden werden, de andere helft moest afgemaakt worden omdat ze niet meer geholpen konden worden.

“Helaas was de kans om de overblijvende walvissen met succes opnieuw het water in te krijgen extreem klein”, zei Ren Leppens van het Department of Conservation (DOC), de Nieuw-Zeelandse overheidsorganisatie die zich bezighoudt met natuurbescherming. “De afgelegen locatie, het gebrek aan personeel in de buurt en de verslechterende toestand van de walvissen maakten dat het meest menselijke om te doen euthanaseren was. Het is altijd een hartverscheurende beslissing om te maken”, klonk het nog.

Navigatiefouten

De gestrande dieren werden zaterdagavond om 22.30 uur opgemerkt door een wandelaar. In Nieuw-Zeeland spoelen gemiddeld 85 keer per jaar walvisachtigen aan, maar meestal is dat maar een dier per keer. Het is niet helemaal duidelijk waarom walvissen en dolfijnen stranden, maar enkele factoren die ertoe kunnen bijdragen zijn ziekte, navigatiefouten, geografische kenmerken, extreem weer of een achtervolging door een roofdier.