« Ik ben blij dat ik in Brussel werk»

Wie? Vasile Trif
Leeftijd? 33
Studies? Toerisme in Roemenië Nederlands en Administratief commercieel bediende bij VDAB
Functie? junior product manager
Bedrijf? Prixos

Vasile Trif ruilde drie jaar geleden Roemenië in voor België. Vandaag spreekt de man vlot Nederlands en heeft hij een vaste baan in Brussel.

Wat houdt je job in?

«Ik werk mee aan de groei van de webwinkel in kantoormateriaal Prixos.be. Ik kies producten uit het ruime aanbod van leveranciers en plaats ze online. Het product moet mooi getoond worden met de correcte informatie. Verder ontwikkel ik mee de webshop, speur ik fouten op in de website en pas ik ze aan. Zo help ik mee onze database aan producten uit te breiden. Interessant.»

Wat vind je het leukste aan je job?

«Ik ben heel tevreden met mijn job. Het is leuk samen met mijn tien collega’s. We zijn een multicultureel team van Belgen, met Marokkaanse en Turkse achtergrond, Nederlanders en ik uit Roemenië. Ik hou ervan om mijn woordenschat Nederlands uit te breiden en elke dag nieuwe dingen te leren. Zo zal ik de komende jaren verder groeien in mijn job.» µ

Waarom emigreerde je uit Roemenië?

«Ik had geen goede perspectieven in mijn moederland. Ik was begrensd door de moeilijke economische omstandigheden, ook al had ik een universitaire opleiding. Op 8 jaar tijd heb ik verschillende jobs gedaan. Mijn broer was al naar Brussel verhuisd. Ik werd aangetrokken door de verschillende culturen, de gastvrije mensen en Belgische mentaliteit. En natuurlijk de mogelijkheid om een goede job te vinden.»

Hoe heb je je huidige job gevonden?

«Ik ben vrij snel na aankomst in België begonnen met een intensieve cursus Nederlands. Deze stoomde me klaar voor de opleiding bij VDAB. De technische vaardigheden had ik al geleerd tijdens mijn universitaire studie in Roemenië en mijn jobs als kelner, receptionist, televerkoper en ook telemarketeer, onder meer voor Orange. In België moest ik alles opnieuw leren in het Nederlands. Dat ging redelijk vlot. We werden goed begeleid. Echt, alles was fantastisch in orde. Toen ook mijn stage bij Prixos.be vlot liep, kon ik er nadien aan de slag via een Individuele Beroepsopleiding (IBO).»