Washington hekelt illegale actie van Rusland

Washington hekelt illegale actie van Rusland
Washington hekelt illegale actie van Rusland

De Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, veroordeelt een “illegale” actie van Rusland na het incident met Oekraïense marineschepen in de Straat van Kertsj. Het Russische gedrag maakt een normale relatie tussen Washington en Moskou onmogelijk, aldus Haley. Zij hekelt nog een “schandalige schending” van de Oekraïense soevereiniteit. “Zoals de president van mijn land meermaals heeft gezegd, zijn de Verenigde Staten voorstander van een normale relatie met Rusland. Maar illegale acties zoals deze maken dat onmogelijk”, beklemtoonde ze tijdens een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad.

Haley riep Rusland op om de Oekraïense vaartuigen en hun bemanningen vrij te laten. “We roepen Rusland op zijn internationale verplichtingen na te leven en zich niet te kanten tegen de Oekraïense zeetransit in de Straat van Kertsj”, zei ze.

Zowel Oekraïne als Rusland had een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad gevraagd. Het Russische verzoek was getiteld “Schending van de grenzen van Rusland”, maar werd afgewezen. Onder andere de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk stemden tegen. Enkel China, Bolivia en Kazachstan steunden het Russische verzoek.

Tijdens een toespraak haalde de Russische viceambassadeur Dimitri Polanski hard uit naar zij die een “anti-Russische houding” voeden. “U roept op tot haat” tegen Rusland, zei hij. Hij hekelde de schending die volgens Moskou de Oekraïense vaartuigen in de Straat van Kertsj hebben gepleegd.

Rusland wou volgens hem enkel de veiligheid van de brug over de straat verdedigen. Ook zei hij dat het decreet van de Oekraïense president Petro Porosjenko om de krijgswet af te kondigen, enkel dient om de presidentsverkiezingen, die gepland zijn in de lente, te kunnen uitstellen.

Bron: Belga